Tulevaisuuden kodissa tuskin enää tarvitaan perinteisiä tietokoneita hulppeine näyttöineen ja laskentatehoineen. Television ja tabletin yhdistelmä tullee korvaamaan pöytäkoneet ja kannettavat tietokoneet kotikäytössä. Tämän trendin osoittaa selkeästi Microsoftin täysin uusi käyttöjärjestelmä Windows 8. Se on alusta alkaen suunniteltu käytettäväksi kosketusnäyttöisillä tietokoneilla. Perinteisissä tietokoneissakin sitä voi toki käyttää, mutta hiirellä ohjailu on hankalampaa. Sormi on aika lyömätön osoitin!

Microsoftillakin on herätty siihen tietoisuuteen, että ilman kosketusnäytöllä toimivaa Windowsia on markkinaosuus kotikäyttäjien osalta laskeva. Windows kahdeksassa kaikki on uutta. Niinpä ei voidakaan puhua enää päivityksestä vaan kyseessä on aivan uusi käyttöjärjestelmä, jolle Microsoft olisi voinut keksiä jonkin menneestä paremmin erottuvamman nimen. Jos minä olisin ollut Steve Ballmerin paikalla, olisin eriyttänyt Windowsin selkeästi kahdeksi eri versioksi: Windows 8 koti ja Windows 8 yritys. Kun monessa yrityksessä jätettiin Vista kokonaan väliin, niin en voisi kuvitellakaan heidän vaihtavan Windows seiskasta kasiin. Sehän olisi melkoinen kaaos. Aikaisemmin on Windowsista toiseen siirtyminen onnistunut loppukäyttäjältä melkoisen kivuttomasti, mutta nyt on tilanne toinen. Koulutustarvetta se lisäisi organisaatioissa merkittävästi. Voisikohan Windows 7:sta sittenkin tulla uusi NT, jota Microsoft tukee vielä vuosia ja vuosia yrityskäytössä?

Kotikäyttäjälle sitävastoin Windows 8 tarjoaa kehityskelpoisen alustan helpompaan ja mukavampaan nettiselailuun, pankkipalveluiden käyttöön, sähköpostiin, pikaviesteihin, peleihin ym. peruskäyttäjän tarvitsemiin palveluihin. Harva käyttäjähän kotikoneellaan oikeastaan muuta tekee.

Windows 8 on kuitenkin vasta raakile, joka piti tuoda kiireellä markkinoille Windows Phone 8 lanseerauksen yhteydessä. Monet käyttöjärjestelmän mukana tulevat sovellukset kaipaavat vielä kipeästi kehittämistä ja lisää ominaisuuksia. Windows kahdeksaa leimaakin liiallinen yksinkertaistaminen. Applelta on haluttu ottaa oppia asioiden tekemiseen helposti, mutta se ei valitettavasti onnistu pelkästään sillä, että ohjelman toiminnoista karsitaan 95% pois ja lätkäistään kaunis väri taustalle. Microsoft ampuu minimalisoinnissa pahasti yli. Tai niinkuin saksalainen sanoisi  ”Sie schießen weit über das Ziel hinaus…”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.