Google julkaisi viime syksynä sovellusohjelman, jolla voi tehdä Flash-tyyppisiä mainosbannereita web-sivuille. Google Web Designer -nimen saanut ohjelma on vielä beta-versio, mutta jo nykyisellään hyvin monipuolinen ja helppokäyttöinen väline interaktiivisen web-grafiikan luomiseen.

Flashin ongelmahan on se, etteivät tablettien ja älypuhelinten valmistajat ole suostuneet lisäämään alustoilleen tukea Flash Playerille. SWF-muotoisten tiedostojen käyttö web-sivuilla onkin vähentynyt kovaa vauhtia. Flashin akilleenkantapääksi muodostui Adoben suuruudenhullu idea Flashistä webin suvereenina ohjelmointialustana. ActionScript-ohjelmointikieli paisui versio versiolta monimutkaisemmaksi ja laajemmaksi kuin pullataikina. Lopulta Flash Playeristä oli tullut niin raskas ja tietoturvariskeille altis, ettei sitä ollut enää järkevää käyttää uusissa kevyisää päätelaitteissa, joissa akun riittävyys ja sujuva käyttö ovat kriittisiä ominaisuuksia käyttäjäkokemuksen kannalta.

Google Web Designer (GWD) on ilmainen sovellus ja päinvastoin kuin monet muut Googlen palvelut, se on erikseen asennettava työpöytäohjelmisto. Ensimmäisellä käynnistyskerralla ohjelmisto edellyttää internet-yhteyden, mutta myöhemmin sitä voi käyttää tavallisten sovellusten tapaan offline-tilassa. GWD on saatavilla sekä Windows että Mac-tietokoneille.

Flashin tapaan esityksiin voidaan sijoittaa tekstiä, linkkejä, valokuvia sekä piirroksia ja objekteja voidaan animoida. Esitykseen voi lisätä useita ns. sivuja ja animoinnin voi tehdä joko helppona Quick Mode -animaationa tai monipuolisempana Flashin tyyppisenä aikajana-animaationa.

GWD tuottaa HTML5-muotoisen tiedoston, joka toimii kaikissa nykyselaimissa mukaan lukien tabletit ja älypuhelimet.

Google Web Designerista järjestetään kurssi maaliskuussa. Tervetuloa opettelemaan uusi tapa tehdä verkkoon interaktiivista grafiikkaa!

Google Web Designer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *