DNA:n 4G-mokkula toimi noin puolen vuoden käyttökokemuksella varsin mallikkaasti myös kodin kiinteänä laajakaista-ratkaisuna. Liikkuvaa laajakaistaahan myydään lähinnä nimensä mukaiseen käyttöön, ja DNA:n tuotteeseen kuuluukin vain Sierran 4G-mokkula. Sierran omaan reitittimeen liitettynä se käy myös kodin ainoaksi internet-yhteydeksi, johon voi liittää esimerkiksi tulostimia tai muita laitteita langatonta käyttöä varten.

Nopeuden suhteen jopa 100 Mbs -yhteydeksi mainostettu 4G tuottaa tietysti pienen pettymyksen.  LTE-verkon kantama-alueen reunalla nopeus vaihteli 10-25 Mbs välillä. Verkkoon päin nopeutta oli vain n. 1Mbs verran. Netin peruskäyttöön kuitenkin siis aivan riittävän nopea yhteys. Yhteyden luotettavuuskin oli kohtuullisella tasolla, pitkiä käyttökatkoja ei ollut lainkaan. Liekö johtunut laitteesta vai LTE-yhteydestä, lyhyitä katkospiikkejä oli sitäkin enemmän. Esimerkiksi Skypen käyttö oli aika ajoin vaikeaa, koska yhteys toimi sahaavasti.

Toinen ongelma Sierran mokkulassa oli se, ettei sitä voinut käyttää ilman akkua, vaikka mokkula olikin reitittimessä virtapiuhan päässä. Jo puolen vuoden aikana mokkulan akku kuumeni käytössä ja paisui niin, ettei laitteen takakantta enää saanut kiinni. Lisäksi mokkula kuumeni ladattaessa suuria tiedostoja niin paljon, että kytki itsensä pois päältä. Esimerkiksi Macin uusin käyttöjärjestelmäpäivitys Mavericks on kooltaan n. 5 Gt ja sen lataamisen aikana piti huonetta jäähdyttää avaamalla ikkunat. 🙂

Näistäkin ongelmista huolimatta uskaltaisin suositella 4G-yhteyttä kodin laajakaistaratkaisuksi niillä alueilla, joilla on tarjolla ”aito” LTE 4G-yhteys. Toivottavasti operaattorit lisäävät kapasiteettia kasvavien asiakasmäärien mukaan.

4G-mokkula

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *