Niinhän se menee. Kun kilpailijat kasvavat liian suuriksi, ne ostetaan pois pelipaikalta. Facebookin tällä viikolla suorittama megaostos pikkuruisesta WhatsAppistä on tulkittu juuri tällaiseksi transaktioksi. Facebook maksoi lähes tuottamattomasta pikaviestipalvelusta huikeat 14 miljardia euroa. Summasta saa paremman käsityksen, kun vertaa sitä Nokian matkapuhelintoimintojen myyntiin Microsoftille, josta yhdysvaltalaisfirma maksoi reilut 5 miljardia.

Facebookin kyseenalaiset toimintatavat ja viimeaikainen keskustelu tietoturvasta ja ”data-yksityisyydestä” ovat saaneet jo maailmalla aikaan vastareaktioiden ryöpyn. Saksassa on mm. julistettu Deinstalliere WhatsApp -päivä, jonka tarkoitus on saada käyttäjät luopumaan palvelun käytöstä ja samalla omien tietojen luovuttamisesta Facebookin mainoskoneiston käyttöön.  Verkossa esitelläänkin jo vaihtoehtoja WhatsApp-sovellukselle ja kyllähän niitä riittää, mutta WhatsAppin 450 miljoonan käyttäjäkunta muodosti jo sellaisenaan miljardien arvoisen kokonaisuuden, jonka keräämiseksi muilla palveluilla riittää kirittävää. Ja jos Facebookin perustajaa Mark Zuckerbergiä on uskominen, WhatsAppin toiminta jatkuu entisellään ja irrallisena Facebookin yhteisösivuista. Uskokoon ken haluaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *