Selaillessani vanhoja blogikirjoituksiani törmäsin kymmenen vuotta vanhoihin blogipostauksiin Opera web-selaimesta ja sen sähköpostiohjelmasta. Norjalainen Operahan oli tuolloin tervetullut uusi tuulahdus Internet Explorerin suvereenisti hallinnoimille selainmarkkinoille. Sittemmin itseltäni jäi Operan käyttö vähäiseksi Macceihin siirtymisen myötä. Näin ei ole ilmeisesti käynyt kaikille, koska Opera on edelleen olemassa ja porskuttaa aika vahvasti. Operalla osattiin ennakoida jo vuosia sitten siirtymä mobiilivälineisiin netin käytössä ja Opera onkin panostanut voimakkaasti mm. tabletteihin ja matkapuhelimiin. Yllätyksekseni löysin Operan sovellusvalikoiman myös Sonyn Blu-ray -soittimesta.

Tästä innostuneena päätin ladata Operan web-selaimen testikäyttöön myös tietokoneelle. Versionumero näyttää olevan jo 19, eikä se sisällä enää sähköposti-ohjelmaa vanhojen versioiden tapaan. Nykyselaimethan ovat kyllä siinä mielessä tylsiä, että ne näyttävät kaikki lähes samanlaisilta. Opera ei tee tässä poikkeusta. Web-selaimet ovat ilmeisesti saavuttaneet niin kypsän iän, ettei niihin ole enää aikoihin keksitty uusia käyttöä mullistavia ominaisuuksia. Nykyselaimen pitää siis olla yksinkertainen, eikä käyttöliittymä saa varastaa liikaa tilaa itse sisällöltä. Lisäksi sen pitää käsitellä HTML5-sisältöjä sujuvasti ja sivuilla oleva Javascript pitää suorittaa nopeasti. Operan selain suoriutuu muuten HTML5-testistä kiitettävin arvosanoin:

Toki Operassa on huomioitu myös ulkoasu ladattavien teemojen avulla ja muiden selainten tapaan siihenkin on saatavilla suuri määrä käteviä laajennuksia. Operassa voi perinteisten kirjanmerkkien lisäksi tallentaa sivuja ”Jemmaan” (Stash). Jemmaan lisättyjä sivuja voi lukea myöhemmin helposti ja sivut voidaan esittää linkki-näkymän lisäksi myös esikatselu-kuvien (Screenshot) avulla. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös räätälöity uutissivusto, johon selain kerää uutisia ja juttuja verkon eri tietolähteistä aiheen mukaan jaoteltuna. Suomenkielistä uutissivustoa ei tosin ole saatavilla.

Niin, ja sen sähköpostiohjelmanhan voi Operalta asentaa sitten erikseen. Ohjelmat ovat saatavilla myös suomenkielisinä:

Opera

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *