Apple tarjoaa iTunesin käyttäjille mahdollisuuden oman musiikkikirjaston käyttöön pilvipalvelusta. iTunes Match -nimellä kulkeva palvelu maksaa 25€ vuodessa. Kun palvelu aktivoidaan, yhdistää iTunes kirjastossa olevan musiikin iTunes Storen kappaleisiin. Ne kappaleet, jotka eivät ole iTunes Storessa saatavilla, kopioidaan musiikkikirjastosta iCloud-pilvipalveluun. Yhdistämisen ja kopioinnin jälkeen musiikkikirjastoa voi kuunnella kaikilla samaan iCloud-tiliin liitetyllä iOS- tai OSX- laitteella. Yhdistämisprosessiin kului omassa lähes 5000 kappaleen musiikki-kirjastossani puolitoista tuntia. Jouduin aloittamaan prosessin muutaman kerran uudelleen, koska iCloud-palvelin tuntui hyytyvän kesken siirron. Lopulta, kun iTunes Match oli valmis, toimi se niinkuin luvattiin. Musiikkikirjastoa voi kuunnella kaikilta laitteilta joko pilven kautta striimaaamalla tai lataamalla kappaleita laitteen muistiin.

Itselleni suurin syy iTunes Matchin tilaamiseen oli kuitenkin musiikkikirjaston DRM-suojausten poistaminen (Digital Rights Management). Applehan myi musiikkia vuoteen 2008 saakka DRM-suojattuna, jolloin sitä pystyi kuuntelemaan vain valtuutetuissa laitteissa. Valtuutettuja laitteita voi olla vain 5 samanaikaisesti. Sinänsähän suojaus ei haittaa normaalikäytössä, mutta jos musiikkia haluaisi käyttää jossain toisessa tarkoituksessa, vaikkapa videon taustamusiikkina, estää DRM-suojaus sen tehokkaasti. Applehan tarjosi DRM-suojauksen poistuttua mahdollisuutta päivittää ostetut kappaleet parempilaatuisiksi 256 bitin DRM-free -versioiksi 30 sentin kappalehintaan, mutta sittemmin tämä mahdollisuus on poistettu. Omassa kirjastossani oli alunperin lähes 900 DRM-suojattua biisiä, joten suojauksen poisto olisi aikoinaan maksanut lähes 300 euroa. Ja tämä jo kertaalleen maksetusta musiikista!

iTunes Match tekee suojauksen poiston nyt mahdolliseksi paljon helpommin ja edullisemmin. Jos kirjastossa on suojattuja kappaleita, ne voi poistaa paikallisesti ja ladata sen jälkeen uusi suojaamaton, parempilaatuinen tiedosto iCloud-pilvestä. Kun kappaleen poistaa iTunesin kirjastosta, on tärkeää muistaa jättää se kuitenkin iCloud-pilveen, jotta sen voi ladata uudelleen suojaamattomana:

Ja mikä parasta: Suojaamattoman musiikin (täsmäävät AAC-äänitiedostot) saa pitää, vaikka lopettaisikin iTunes Match -tilauksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *