Olin jo ennen vuosituhannen vaihdetta mukana useampivuotisessa projektissa, jossa pyrittiin edistämään etätyötä organisaatioissa. Etätyö oli silloin vain harvojen herkkua ja niinhän se on käytännössä ollut näihin päiviinkin asti. Etäpäiviä on joissain yrityksissä kokeiltu, mutta nekin ovat olleet lähinnä poikkeuksia. Nyt koronaviruksen jyllätessä on etätyöstä yhtäkkiä tullut välttämättömyys.

Omat lähikoulutuksenikin muuttuivat hetkessä etäkoulutuksiksi. Onneksi olen kuitenkin jo muutaman vuoden ajan satunnaisesti järjestänyt koulutusta etäyhteydellä, joten aivan nollasta ei tarvinnut aloittaa. Käytin aiemmin Adobe Connect -palvelua etäkurssien järjestämiseen, mutta en koskaan oikein tykästynyt sen raskaaseen toteutukseen. Connecthan on ollut käytössä jo pitkään ja siinä edelleen näkyy historian painolastia Flash-ajoista lähtien. Etätyökalujen pitää olla kevyitä, yksinkertaisia ja näppäriä käyttää. Parhainta olisi, jos osallistujat eivät edes huomaa käyttävänsä mitään erityistä etäyhteyspalvelua.

Tänä keväänä jo ennen koronaviruksen puhkeamista tutustuin erilaisiin etäkoulutus-ratkaisuihin (mm. Zoom, Microsoft Teams ja Google Hangouts Meet). Jälkimmäisin miellytti minua eniten yksinkertaisella, minimalistisella, mutta toimivalla toteutuksella. Niinpä olenkin nyt käyttänyt sitä korona-ajan etäkoulutuksissa. Se on toiminut luotettavasti, eikä ole kärsinyt kysyntäpiikeistä niinkuin Microsoft Teams kuulemma. Tokihan se ominaisuuksien määrässä häviää kilpailijoilleen, mutta siinä on kuitenkin kaikki tarvittava. Ja loput voi soveltaa. Esimerkiksi tiedostojen jaon osallistujille voi hoitaa pilvipalveluja käyttäen. Liitutaulua (Whiteboard) ei Hangouts Meet tarjoa, mutta epäilen kovasti, onko se kovassa käytössä muissakaan järjestelmissä. Hiirellä kun on aika vaikea piirtää ruudulle mitään julkaisukelpoista…

Tutustu Google Hangouts Meet -palvelun käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.