Sovellus, sovellusohjelma, ohjelmisto vai ohjelma? Siinäpä sopiva ongelma pohdittavaksi näin sunnuntaiaamuna. Ei sitä koronaakaan jaksa koko aikaa murehtia.

Kirjoitan paljon teknisiä ohjeita sovellusohjelmien käyttöön ja aina joka kerta pohdin noiden termien mielekkyyttä. Onkohan siihen olemassa jotain yleispätevää ohjetta tai yleistynyttä käytäntöä, miten näitä tietokoneen ohjelmia tulisi kutsua? Ohjelmahan on suora käännös englannin Program-sanasta, eikä se sielläkään hyvin kohdettaan kuvaa. Software sanaa ei ole käännetty suomeksi. Kukaan ei puhu ”pehmeistä tavaroista” Exceliin ja Powerpointiin viitatessaan.

Application eli sovellus ja sen pidempi muoto sovellusohjelma kuulostaa ainakin omaan korvaan parhaimmalta. Mutta mitä niissä tai niillä sovelletaan – tekstinkäsittelyn käytäntöjäkö? Kuvan käsittelyn teoriaa? Tietokoneen käyttö ja varsinkin sovellusohjelmien käyttö edellyttää soveltamista ja luovaa ratkaisukykyä, joten olkoon nyt sitten sovellus.

Kielitoimiston sanakirja määrittelee sovellusohjelman seuraavasti:

Tietotekn. ohjelma jota käytetään jhk varsinaiseen tietojenkäsittelytehtävään.

Kielitoimiston sanakirja 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *