Joskus tietotekniikan termistöä on vaikea kääntää suomeksi. Non-destructive editing kertoo asiasta perillä olevalle ytimekkäästi, mistä on kyse, mutta maallikolle se saattaa olla vaikeampi ymmärtää. Säästävä kuvanmuokkaus vai ei-tuhoava kuvankäsittely? – lienee kuitenkin parasta puhua vain kuvankäsittelystä, joka ei vaikuta alkuperäiseen kuvaan. Photoshop CC:ssä tämä on mahdollista monella eri tavalla:

Säätötasot

Säätötasojen (Adjustment layers) avulla tapahtuva kuvakorjaus ei vaikuta alkuperäiseen kuvaan ja korjauksen asetuksia voi helposti muuttaa jälkeenpäin.

Älykkäät objektit

Älykkäitä objekteja (Smart Objects) voi skaalata, kääntää ja vinouttaa ilman, että kuvanlaatu heikkenee. Myös joitain kuvakorjauksia (mm. varjostukset ja korostukset) voidaan tehdä älykkäinä objekteina.

Älykkäät suotimet

Suotimet muuttavat kuvaa voimakkaasti, mutta älykkäinä suotimina ne voi helposti poistaa kuvasta tai niiden vaikutusta voi vähentää.

Kuvanmuokkaus eri tasolla

Kloonaava leimasin, korjaussivellin ja pistekorjaussivellin toimivat myös tasojen välillä. Voit näin muokata kuvaa häviöttömästi. Valitse ohjauspaneelista Näyte: Kaikki tasot.

Camera Raw

Voit käsitellä RAW, JPEG, tai TIFF -kuvia Camera Raw -apuohjelmassa. Kaikki kuviin tehdyt muutokset tallennetaan erilliseen tiedostoon. Jos avaat Camera Raw:sta kuvan jälkimuokkaukseen Photoshopissa älykkäänä objektina, voit muuttaa kuvan asetuksia Camera Raw:ssa vielä tämän jälkeenkin.

Rajausmaski

Voit rajata kuvan Photoshopissa siten, että kuvan pikseleitä ei poisteta lopullisesti. Voit milloin tahansa palauttaa kuvasta pois rajattuja alueita näkyviin.

Taso- ja vektorimaskit

Taso- ja vektorimaskit ovat perinteisiä valintoja parempi tapa kohdistaa kuvaan korjauksia. Voit muuttaa valintojen reunoja ja säilyttää alkuperäisen kuvan. Voit käyttää älykkäissä suotimissa myös suodinmaskeja ja kohdistaa suotimen haluttuun kohtaan kuvassa.Photoshop-kursseilla pääset tutustumaan näihin sekä moniin muihin Photoshopin edistyksellisiin toimintoihin, jotka tekevät kuvankäsittelystä hauskempaa ja ennen kaikkea varmempaa. Voit kokeilla ja testata luovasti korjausten vaikutusta kuvaan ja olla varma siitä, että mikään ei voi mennä pieleen!

Photo by Julie Molliver on Unsplash

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *