Pinotexia pintaan, niin vanhakin näyttää nuoremmalta… Vanhat valokuvat ovat kiehtovia. Ne ovat kuin aikamatka menneeseen. Joskus pysähdyn katselemaan vanhaa valokuvaa pitkäksi aikaa ja pohtimaan kuvanottohetken tilannetta ja muuttuneita maisemia. Ja vanhoilla valokuvilla tarkoitan nyt siis viime vuosisadan kuvia ennen vuotta 1970.

Photoshop Elementsin 2020 -versiossa oli uutena ominaisuutena mustavalkoisten kuvien automaattinen väritys. Se toimii joissain kuvissa hämmästyttävän hyvin. Photoshopiinkin sama ominaisuus tuli viime syksynä uusien tekoälyä käyttävien Neural Filttereiden mukana. Photoshopin vastaava suodin on kuitenkin vielä betavaiheessa, eikä sen toiminnallisuus ole aivan sellainen kuin sen odottaisi olevan. Niinpä olenkin toistaiseksi tyytynyt värittämään kuvia Photoshop Elementsin automatiikalla. Mustavalkoisia kuvia voisi toki värittää ihan manuaalisestikin Photoshopilla, mutta se on valtavan työlästä. Hienoja esimerkkejä tällaisesta artesaani-kuvankäsittelystä on kyllä näkynyt mm. sota-aikaisten kuvien värittämisessä.

valokuvan väritys

Oman haasteensa vanhojen kuvien käsittelyyn tuo kuvan suunnan arvuuttelu. Onko kuva oikeinpäin vai pitäisikö se kääntää peilikuvaksi vaakasuunnassa? Tämän artikkelin kuva on yksi viimeaikainen esimerkki, jossa asia ei ollut aivan yksinkertainen selvittää. Useinhan esim. sormukset sormissa tai tekstit kuvassa paljastavat asian. Maiseman muodot ja valon suunta voivat myös kertoa paljon. Arvaatko, mikä tässä kuvassa paljasti asian?

Vastaus: Kuva on väärinpäin. Oikealla olevan naisen paidan napitus on oikealla, vaikka sen pitäisi olla vasemmalla puolella. Tiesitkö muuten, että miesten ja naisten paidoissa on napitus eri puolilla?

One thought on “Vanhojen valokuvien värittäminen”

  1. Päivitys 28.11.2021:

    Photoshopin uusimman version väritystoiminto (Neural Filter) tekee mustavalkoisen kuvan automaattisen värityksen vielä huomattavasti luonnollisemmilla väreillä ja paremmin kuin Photoshop Elementsin algoritmi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *