Tai oikeammin kaapin perukoilta löytyi tuulahdus ajalta ennen internetiä. Telesampo oli suomalainen maksullinen ”purkki” eli modeemin kautta käytettävä tietoliikennepalvelu. Tai niinkuin numerossa 929292 toiminut palvelu itseään aikoinaan mainosti: ”Jokaisen mikronkäyttäjän modeemiohjelma”. Suomessahan toimi tuolloin 80- ja 90-lukujen taitteessa monia yksityishenkilöiden ylläpitämiä purkkeja, joista sai ladattua omalle koneelleen sovellusohjelmia ja kuvia. Itsekin kuuntelin modeeminpiipitystä usein yömyöhään. AppleGarden taisi olla tuolloin yksi käytetyimmistä palveluista ja siinä oli jopa moderni FirstClass-yhteysohjelma, joka pesi mennen tullen pelkän päätteen kautta käytettävien purkkien käyttöliittymät.

Telesampo

Telesampo oli puolestaan Telen tuottama palvelu, joka tarjosi mm. Telebox-sähköpostin ja pankkien yhteyspalveluja (KOPin päätepankki, Postipankki ja STS City Line). Osa palveluista oli käytettävissä vain puhelinmaksun hinnalla, mutta osa oli maksullista sisältöä mm. Hoitsujen yksityisklinikka ja Eedenin kuvat… Lippupalvelu ja avoimet työpaikat löytyivät myös. Kauppalehti ja Aamulehti tarjosivat uutisia.

Palvelun käyttö oli muistaakseni todella hankalaa ja siitä muistuttaa kirjasen ohjeet palvelun lopettamisesta: ”Mikäli et saa yhteyttä palveluun katkeamaan, kokeile seuraavia komentoja *01 ja <ENTER> tai paina yhtä aikaa näppäimiä CTRL ja P, kirjoita sen jälkeen CLR ja paina <ENTER>. Komennolla LO)peta ja painamalla <ENTER> katkaiset yhteyden Telesampoon ja myös puhelinyhteys katkeaa. Maksamalla 11,90 markkaa minuutilta, olisi saanut kyllä lisää ohjeita. Kuinkahan monella muulla meni hermot palvelun käytössä? Onneksi pian tuli internet ja mullisti tiedon valtatiet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *