Kun kirjoitin 80-luvulla Viialan lukiossa äidinkielen ainetta aiheesta Armeija vai siviilipalvelus?, perustelin omaa kantaani sillä, että sotia on aina ollut ja aina tulee olemaan. Ja Suomen pitää tottakai puolustaa itseään ja jokaisen miehen velvollisuus on käydä armeija. Kuinka oikeassa olinkaan. Kuka olisikaan tuolloin arvannut, että vielä vuonna 2022 tulee Eurooppaan sellainen sota, jossa puhutaan ydinaseiden käytöstä ja rauhassa elävien naapurimaiden valloituksesta. Suomessakin pelätään aiheellisesti sodan uhkaa rajoillamme.

Ukrainan sodasta kirjoitettaessa tuntuu täysin vähäpätöiseltä yrittää peilata sodan vaikutuksia tietotekniikan aiheisiin. Mutta onhan esimerkiksi loistavia sovelluksia (mm. Live Home 3D ja Art Text 4) tekevä pieni ukrainalainen ohjelmistotalo Belight Software joutunut sodan jalkoihin ja yrittää selvitä hengissä Kiovassa vai missä lienevätkään tällä hetkellä. Monilla suuren kokoluokan pelitaloilla on myös toimintaa ja koodareita Ukrainassa (mm. Ubisoft Kiev). Ja tokihan sota ulottaa varmasti vaikutuksensa myös maailman sirupulaan, joka ehkä entisestään pahenee. Puhumattakaan Putinin (Putlerin) trolli- ja kyberhyökkäys-armeijoista, jotka ovat valmiina iskemään länsimaiden verkkopalveluihin. Suurin hätä on kuitenkin niillä sadoillatuhansilla Ukrainasta paenneilla siviileillä, joita länsimaat ovat onneksi avokätisesti auttaneet.

Venäläisiä ohjelmistotaloja on onneksi helppo boikotoida, koska niitä ei ole. Ainoastaan jokin Kaspersky– virustorjuntaohjelmisto lienee saavuttanut jonkinmoista suosiota myös länsimaissa, mutta sitäkään harvalta kotikäyttäjältä löytyy. Venäläisiä verkkopalveluja toki toimii myös Suomessa: Yandex-hakupalvelu ja sen Yango-taksipalvelu toimii ilmeisesti myös Suomessa. Nyt on aika poistaa nuo sovellukset omista laitteista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *