Stream on Microsoftin Office 365 for Business -tilauksiin kuuluva videon striimauspalvelu. Stream oli pitkään hyvin rajoittunut ja vähän käytetty palvelu. Sen avulla pystyi jakamaan videoita organisaation sisällä muille käyttäjille ja mm. Teamsiin ja SharePoint-sivuille, mutta ei organisaation ulkopuolelle. Tämä rajoitus vähensi Streamin käytettävyyttä merkittävästi.

Microsoft on kaikessa hiljaisuudessa uudistanut palvelun kokonaan ja on nyt julkaissut Stream SharePointissa -videoalustan, joka integroituu paremmin mm. Office-ohjelmiin. Vanhan Streamin nimi on nyt Stream Classic ja Microsoft suosittelee organisaation järjestelmävastaavia siirtymään uuden palvelun käyttäjiksi. Stream Classic poistuu myöhemmin kokonaan käytöstä.

Stream (on SharePoint) on nyt sellainen, mikä sen olisi pitänyt alunperinkin olla. Videot tallentuvat käyttäjän omaan OneDrive/Sharepoint tallennuskiintiöön ja niitä voi käsitellä samaan tapaan kuin mitä tahansa muitakin tiedostoja OneDrivessa. Streamissä on kehittyneet videoiden jakotoiminnot ja lisäksi – mikä parasta – voit jakaa nyt videoita myös organisaation ulkopuolelle linkin kautta. Harmillisesti videoiden upotus verkkosivuille ei toimi edelleenkään organisaation ulkopuoliselle sisällölle. Eli et voi esimerkiksi upottaa Stream-videota blogikirjoitukseesi.

Streamissä voi nyt myös tallentaa omia videoita web-kameran kautta ja voit tallentaa myös tietokoneen näyttöä. Omia videoita voit myös kevyesti muokata, voit esimerkiksi lisätä videoon tekstiä tai piirtää siihen ja muuttaa videon taustaa.

Vallankumouksellisin uusi ominaisuus on kuitenkin myös suomeksi erittäin hyvin toimiva automaattinen tekstitys (captions) ja videon tekstitallenteen luominen (transcribe-transkriptio). Tekstityksen voi laittaa päälle ja pois ja voit myös muuttaa tekstityksen väriä ja kokoa. Stream osaa tulkita suomea erittäin hyvin, mutta mahdolliset (ja todennäköiset) virhekohdatkin on helppo korjata itse. Stream luo tekstityksen .vtt-tiedostomuodossa, joka toimii sellaisenaan myös YouTubessa, jos et halua jakaa videota suoraan Stream-alustalta. Premiere Pro ei tue suoraan .vtt-tekstitystiedostoa, mutta voit kääntää sen muiden sovellusten avulla .srt-tiedostoksi, joka puolestaan toimii Premiere Prossa. Nyt ei saavutettavuuden kannalta kriittinen videon tekstitys enää ole hankalaa ja aikaavievää. Jos kiinnostuit Streamin käytöstä Premiere Prolla muokattavien videoiden tekstitykseen, ota yhteyttä, niin järjestetään lyhyt etäkoulutus aiheesta!

Tekstityksen lisäksi Stream tarjoaa myös helpon tavan lisätä videoon kappalejako (luvut), jonka avulla käyttäjä voi vaivattomasti siirtyä videossa kiinnostaviin kohtiin. Myös transkriptiota voi käyttää videon selailuun! Lisäksi Stream tarjoaa melunvaimennuksen (taustamelun häivytys esimerkiksi kokoustallenteissa) ja kommentoinnin jaettaessa videoita organisaation sisällä. Stream käyttää omissa videoissaan .webm -tiedostomuotoa, mutta säilyttää palveluun ladatun videotiedoston alkuperäisessä muodossaan (esim. .mp4).

Stream on todella tervetullut lisä Microsoft 365 ja Office 365 -palvelupaketteihin. Lisätietoja palvelusta löydät osoitteesta:

https://www.microsoft.com/en-ww/microsoft-365/microsoft-stream

Palveluun voit kirjautua suoraan osoitteessa: stream.office.com (edellyttää kirjautumista)

One more Thing… Niin ja Streamhän on käytettävissä myös oikein näpsäkällä iOS- ja Android -äpillä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *