Tekoälyn aikakaudella, jolloin koneet luovat todenmukaisia, keinotekoisia kuvia ja kuvien jakaminen on entistä helpompaa, on kuvien alkuperän todentaminen ja selvittäminen tullut entistä tärkeämmäksi. Adobe on tiedostanut läpinäkyvyyden tarpeen ja liittynyt Content Authenticity Iniatiative -yhteisöön (https://contentauthenticity.org/), joka koostuu yli tuhannesta media- ja teknologia-alan yrityksestä, organisaatiosta ja tutkijoista. CAI ylläpitää mm. Verify-palvelua, jolla voi selvittää, onko kuvan luomiseen tai muokkaukseen käytetty tekoälyä (https://contentcredentials.org/verify).

Adobe on ollut myös mukana perustamassa avointa, globaalia ja teknologiavalmistajasta riippumatonta standardia kuvan alkuperän selvittämiseen eri alustojen ja websivujen välillä (Coalition for Content Provenance and Authenticity eli lyhyesti C2PA https://c2pa.org/). Content Credentials on tämän yhteistyön tulosta ja tämän standardin käytännön sovellus. Katso esimerkki kuvan Content Credentials-tiedoista.

Adobe on lisännyt Photoshopin ja Lightroomin uusiin versioihin Sisällön valtuudet -toiminnon (Content Credentials) beta-version, jonka avulla kuvankäsittelijä voi lisätä omat tietonsa kuvaan sekä tiedon kuvan lähteestä ja alkuperästä. Kuvaan voidaan tallentaa myös kuvaan tehdyt muokkaukset sekä sovellusohjelman tiedot, jolla kuva on tuotettu. Nämä metatiedot voidaan tallentaa joko suoraan kuvatiedostoon tai Content Credentials -pilvipalveluun, jolloin ne pysyvät varmemmin muuttumattomina kuvan mukana, kun sitä jatkokäsitellään. Lisäksi kuvan alkuperä on tällöin aina todennettavissa Verify-palvelun avulla. Adobe lisää automaattisesti alkuperätiedot kaikkiin Firefly-tekoälykehittimellä luotuihin kuviin.

Content Credentials on toki tarpeellinen askel kuvan alkuperätietojen selvittämiseen, mutta ottavatko kaikki sen käyttöön? Varsinkin tekoälyn tuottamissa kuvissa toivoisinkin yleistyvän suoraan kuvassa näkyvän merkinnän kuvan AI-alkuperästä. Onko sillä sitten merkitystä, onko esimerkiksi kuvan ihmishahmo tai maisema todellinen vai keinotekoinen? Mielestäni on ja katsojalle se pitäisi kertoa. Se ei vähentäisi tekoälyn avulla luotujen kuvien arvoa, mutta asettaisi ne oikeaan substanssiin. Allaolevaa kuvaa saa käyttää vesileimana AI-kuvissa. Voit ladata läpinäkyvän PNG-kuvan täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *