Käytämme etäkoulutuksissa Microsoft Teams -palvelua, jonka käyttö ei edellytä erillisten ohjelmien asentamista omalle tietokoneelle. Voit käyttää palvelua suoraan web-selaimessa. Jos sinulla on Teams-sovellus asennettuna tietokoneellesi, voit avata yhteyden myös sen avulla.

1. Saat kurssikutsun mukana sähköpostiisi linkin, josta voit avata etäkoulutus-yhteyden:

2. Linkki avautuu web-selaimessa, josta voit valita, miten jatkat: Voit käyttää palvelua web-selaimella tai jos sinulla on asennettuna Teams-sovellus, voit avata yhteyden sen avulla:

3. Jos käytät palvelua ensimmäistä kertaa, pyytää Teams luvan mikrofonin ja kameran käyttöön. Hyväksy niiden käyttö:

4. Kirjoita seuraavaksi nimesi ja valitse ääni- ja videoasetukset (päällä/pois). Voit tarkistaa laiteasetukset jo tässä vaiheessa napsauttamalla Laitteet-linkkiä. Jos käytät useita mikrofoneja ja/tai kaiuttimia tai kuulokkeita, voit joutua vaihtamaan äänilähdettä. Paina lopuksi Liity nyt -painiketta:

5. Seuraavaksi siirryt odotustilaan, josta kouluttaja liittää sinut koulutustilaan. Voit hakea kupin kahvia odottaessasi:

6. Teamsin koulutustilassa näet muut osallistujat ja kouluttajan jakaman sovellusikkunan. Alareunan toimintopainikkeilla voit mykistää mikrofonin tai sulkea kameran. Voit myös jakaa oman näyttösi muille napsauttamalla Jaa-painiketta (nuoli ylöspäin). Kolmen pisteen kautta pääset muuttamaan ääni- ja videoasetuksia. Voit myös avata chat-keskustelupalstan tai katsoa osallistujaluetteloa. Käsi-painike on tarkoitettu puheenvuoron pyytämiseen, mutta koulutuksissamme voit käyttää suoraan mikrofonia:

Voit poistua koulutustilasta napsauttamalla punaista puhelinluuria. Jos yhteytesi katkeaa kesken koulutuksen, käytä saamaasi yhteyslinkkiä uudelleen.

Koulutuksen ajaksi voit pienentää web-selaimen ikkunaa ja avata toisen sovelluksen vierelle, jossa voit tehdä omatoimisesti samat asiat kuin kouluttaja. Etäkoulutus toimii parhaiten, jos käytössäsi on riittävän suuri näyttö tai kaksi näyttöä. Jos käytät pientä näyttöä (esim. läppäri), voit vaihdella sovellusten välillä tehtäväpalkin kautta.

Jos sinulla on kysymyksiä tai kommentteja, voit kirjoittaa niitä chat-ikkunaan, jos et halua käyttää mikrofonia.

Ja lopuksi, muista että:

  • Etäopetuksen aikana saa ja pitääkin olla itse aktiivinen ja kertoa esimerkiksi, jos jokin asia meni ohi tai on teknisiä ongelmia.
  • Etäkoulutus voi olla parhaimmillaan yhtä osallistavaa ja intensiivistä kuin lähiopetus.
  • Rauhallinen ympäristö helpottaa koulutukseen keskittymistä. Ota vaikka kahvikuppi mukaasi ja varaa itsellesi oma neuvotteluhuone!